Bezglutenowe bułki są pyszne i zdrowe

Gluten – z pewnością nieraz słyszeliście o tym białku i o osobach, które cierpią na jego nietolerancję. Muszą one uważać na wszystko, co jedzą, gdyż gluten znajduje się w wielu produktach stanowiących podstawę naszej diety. Czy jednak oznacza to, że nie mogą one pozwolić sobie na kawałek chleba z ulubionymi dodatkami lub ciasto na przyjęciu firmowym? Na szczęście tak nie jest, a bezglutenowe zamienniki pozwalają cieszyć się smakiem.

Dobre bułki nie muszą zawierać glutenu

dobre bułki bezglutenoweDieta bezglutenowa opiera się na założeniu, że należy wyeliminować wszystkie produkty zawierające w swoim składzie gluten. Na pierwszy rzut oka oznacza to, iż osoby będące na tej diecie nie będą mogły jeść chleba, bułek, ciast, makaronów i innych potraw mącznych. Z pomocą przychodzą jednak produkty bezglutenowe stanowiące zamienniki znanych nam wypieków. Dobre bułki bezglutenowe kupimy w dużej części piekarni, sklepach i w dyskontach. Warto przed dokonaniem zakupu zasięgnąć opinii ekspedienta, który doradzi nam wybór konkretnego rodzaju pieczywa i upewni nas, że nie ma ono w swoim składzie glutenu. Pamiętajmy bowiem, że dla osób cierpiących na nietolerancję tego białka spożycie go nawet w niewielkiej ilości może mieć przykre konsekwencje, z koniecznością udania się do szpitala włącznie. Silna reakcja alergiczna na gluten nie jest przyjemnym doznaniem, którego można jednak uniknąć, stosując odpowiednią dietę. Na szczęście nie oznacza to, że musimy wówczas odmawiać sobie wszystkiego, co stanowi podstawę naszego żywienia. Bezglutenowe bułki są tak samo pyszne, jak te bazujące na mące pszennej, a kto wie, być może zasmakują nam nawet bardziej niż klasyczne? Dieta bezglutenowa otwiera nas na nowe smaki i powoduje, że zaczynamy postrzegać żywienie w inny sposób. Mąkę pszenną możemy zastąpić kukurydzianą, ryżową czy nawet kokosową. Nie musimy więc rezygnować z codziennego śniadania w postaci bułki z ulubionymi dodatkami, ani z wypadu ze znajomymi na pizzę. Bezglutenowe wersje znanych nam dań i produktów smakują równie dobrze i pozwolą nam cieszyć się smakiem bez ograniczeń narzucanych przez stan zdrowia czy konieczność przejścia na dietę.

Pyszne bułki, wyrazisty smak chleba, ulubione słodkości – łączy je naturalnie występujący w mące pszennej gluten. Jeśli z różnych przyczyn nie chcemy lub nie możemy go spożywać, z pomocą przychodzą nam bezglutenowe zamienniki, które smakują tak samo lub nawet lepiej, zaś ich spożycie jest bezpieczne nawet na diecie. Dzięki temu nie musimy rezygnować z żywieniowych przyjemności.