Bardzo lubię gotować i uczyć się nowych potraw. Coraz częściej zdarza mi się improwizować w kuchni, co sprawia mi naprawdę sporo frajdy. Staram się poznawać dania pochodzące z różnych zakątków świata. Pozwala to na odkrycie bardzo ciekawych połączeń smaków, które później można odtworzyć w swojej kuchni. Bardzo cenię sobie dobre przyprawy, które sprawiają, że moje dania nigdy nie są mdłe. Niedawno postanowiłam poszukać czegoś nowego, dzięki czemu udałoby mi się urozmaicić dania, które przygotowuję na co dzień.
Ciekawe potrawy doprawione czubrycą zieloną
Zdaję sobie sprawę z tego, że przyprawy stanowią bardzo ważny element każdego przepisu. Dzięki nim stosowane przez nas produkty zyskują lepszy, ciekawszy aromat. Dużą popularnością cieszą się różne mieszanki przypraw. Bardzo lubię takie rozwiązanie, ponieważ można szybko doprawić najróżniejsze dania, nie musząc się przy tym przejmować samodzielnym komponowaniem przypraw oraz dobieraniem ich ilości. Niedawno moją uwagę przyciągnęła aromatyczna zielona czubryca. Ma bardzo ciekawy zapach, a jej smak sprawia, że przyprawy stają się o wiele smaczniejsze. Ta kompozycja tak bardzo przypadła mi do gustu, że najchętniej stosowałabym ją do wszystkiego. Świetnie pasuje do ciężkich dań, na przykład duszonego mięsa, fasolki po bretońsku czy bigosu. Dzięki swoim zdrowotnym właściwościom czubryca ułatwia i przyspiesza trawienie takich potraw, dzięki czemu po ich spożyciu nie czujemy się ociężali i tak bardzo zmęczeni. Jest to dodatkowa zaleta takiej mieszanki przypraw, której najważniejszym zadaniem jest urozmaicenie smaku danej potrawy. Cząber górski w połączeniu z innymi ziołami świetnie pasuje do mięsa. Bardzo często stosuję czubrycę do marynat. Wystarczy wymieszać nieco oliwy lub dobrego oleju z przyprawami, a następnie zamoczyć w niej na jakiś czas mięso. Następnie daję je na patelnię albo nawet na grilla. Bardzo lubię również gotować fasolkę albo bigos – dania te są dosyć ciężkostrawne. Dodatek czubrycy sprawia, że mają bardzo przyjemny i wyrazisty aromat.
Niektóre przyprawy sprawiają, że dania nabierają zupełnie nowego smaku. Do takich mieszanek przypraw należy zielona czubryca, która jest dosyć uniwersalna. Czasami dodaję ją nawet do sałatek oraz posypuję nią kanapki. Sprawdza się w różnych potrawach, co jest jej największą zaletą. Stosowanie tego rodzaju mieszanek jest dla mnie bardzo wygodne, ponieważ pozwala na pewną oszczędność czasu. Nie muszę się zastanawiać nad tym, jakich przypraw powinnam użyć do danego dania, by wyszło pyszne.