Do czego można stosować produkty z karobu?

Wiele roślin służyć jako zamiennik znanych nam kalorycznych lub szkodliwych produktów. W szczególności jeżeli chodzi o cukier lub czekoladę, to z karobem, inaczej zwanym chlebem świętojańskim, można skutecznie zaspokoić potrzeby ich spożycia. Jest to składnik roślinny, który może być kupiony w formie strączków, proszku, pasty lub melasy. Jest dostępny w sklepach ze zdrową żywnością lub produktami regionalnymi.

Jakie występują produkty karobowe?

karobChcąc wprowadzić do swojej diety zdrowe produkty, warto jest rozejrzeć się za sklepami specjalizującymi się w sprzedaży zdrowej żywności lub składników charakterystycznych dla konkretnego regionu świata. Posiadają one w swojej ofercie wiele wariantów past, melas czy przekąsek wykonanych z konkretnej rośliny. Jedną z nich jest karob, nazywany też chlebem świętojańskim lub szarańczynem strąkowym, który pojawia się w sprzedaży w wielu formach. Polecany jest osobom z nadciśnieniem i nietolerancją laktozy, zamiast czekolady lub kakao, ponieważ posiada mniej kalorii, kofeiny i cukru. Charakteryzuje go słodki, kakaowo-orzechowy smak i może być spożywany w formie suchych strączków jako przekąska. Sprzedawany jest również w wariancie sproszkowanym, który można pić w ten sam sposób, co gorące kakao. Karob w postaci melasy nadaje się do słodzenia domowych wypieków, deserów i napojów. Świetnie urozmaici przygotowywane posiłki, a dodatkowo pozytywnie wpłynie na energiczność i funkcjonowanie układu nerwowego. Karob w formie melasy jest gęsty i płynny, przypominający miód, jednak wykonuje się go jedynie poprzez kilkugodzinne gotowanie strączków. Nadaje się świetnie dla alergików, a także osób z nietolerancją glutenu. Również osoby na dietach bezmięsnych i sportowcy doceniają jego właściwości prozdrowotne i wyjątkowy smak. Karob jest bogatym źródłem wapnia, żelaza i magnezu, a także ma właściwości antyoksydacyjne. Obniża cholesterol, wzmacnia odporność, a dodatkowo pomaga w leczeniu kaszlu, chorób układu oddechowego i pokarmowego. Zdecydowanie warto dodać go do swojej diety, zarówno jako zamiennik cukru, czekolady lub samodzielną przekąskę.

Dodanie do swojej diety produktów wykonanych z karobu może pozytywnie wpłynąć na ogólny stan organizmu. Jest to składnik całkowicie roślinny, który można spożywać w postaci słodkiej pasty, melasy lub proszku do przygotowywania, przypominającego kakao gorącego napoju. Jest to doskonały zamiennik cukru, a także czekolady, ponieważ można spożywać go w formie strączków, a także używać do słodzenia potraw i napojów.