Nie jeden miłośnik spędzania wolnych popołudni na świeżym powietrzy, we własnym ogrodzie marzy o przysmakach z grilla. Problem się pojawia, gdy nie posiada się grilla i trzeba się zastanowić nad dokonaniem zakupu. Jeśli już utwierdzimy się w przekonaniu, że jest on nam potrzebny i, że nie będą to zmarnowane pieniądze, możemy przystąpić do wyboru odpowiedniego sprzętu. Obecnie mamy tyle rodzai, że nie wiadomo na co się zdecydować. Pójść za wygodą czy pozostać przy klasycznym grillu węglowym? Jedno i drugie ma swoje wady i zalety.
Rodzaje grilli ogrodowych
Na rynku możemy znaleźć trzy podstawowe rodzaje urządzeń grillujących. Wszystkim znany i darzony dużą sympatią grill węglowy jest pierwszym omawianych typów. Grillowanie przy jego użyciu jest chyba najstarszą z metod. Musimy się zaopatrzyć w węgiel, najlepiej drzewny, wsypać go do komory spalania, wykonanej ze stali wytrzymałej na działanie wysokiej temperatury i odpalić to wszystko przy pomocy rozpałki. Poczekać aż rozpałka się wypali i na ruszt nałożyć to, co chcemy grillować. W przypadku, gdy ogień będzie zbyt duży, jedyne co możemy zrobić, to unieść ruszt nieco wyżej. Błędnym działaniem jest polewanie w takim momencie grilla razem z nałożonym rusztem wodą, ponieważ popiół osadza się nam na ruszcie. Drugim rodzajem są grille gazowe, które zapewniają nam dużo większą wygodę podczas przyrządzania z ich pomocą różnego rodzaju potraw. Do odpalenia grilla gazowego potrzebujemy butli wypełnionej tym samym gazem, który używamy do kuchenek gazowych. Płomień możemy regulować przy pomocy pokręteł, dzięki czemu unikniemy spalenia się tego, co mamy na ruszcie. Możemy go odpalać i wygaszać w danym momencie bez większych problemów, trwa to dosłownie chwilę. Większość grilli gazowych posiada pokrywę na ruszt, którą możemy przykryć ruszt wypełniony mięsiwem i zachować temperaturę, bez potrzeby utrzymywania ognia, co w efekcie da nam dużą oszczędność gazu, a kiełbaski będą przez długi czas ciepłe, ale nie spalone. Ostatnim rodzajem urządzeń grillujących są grille elektryczne. Działają na tej samej zasadzie co kuchenki elektryczne. Ich dużą zaletą jest to, że możemy je rozpalać nawet w środku mieszkania w bloku.
Wymieniłem trzy podstawowe, najczęściej używane urządzenia grillujące. Każde z nich posiada szereg zalet, ale też i nie obywa się bez wad. Wiadomo, że nie sposób wypróbować przed zakupem wszystkich trzech, dlatego ja bym się skłonił ku grillom gazowym, z jednej prostej przyczyny, ten rodzaj grilla jest takim przejściem między pierwszym a ostatnim omawianym typem urządzeń. Zostaje nam smak tradycyjnego grilla, a jednocześnie zyskujemy dużo większą wygodę.