Każdy miłośnik gotowania doskonale wie, że sekret dobrze przyrządzonej potrawy bardzo często tkwi w jej odpowiednim przyrządzeniu. Jeśli połączymy składniki według przepisu, przypilnujemy czasu gotowania lub pieczenia, będziemy co jakiś czas sprawdzać, czy nic się nie przypada, jednak zapomnimy o dodaniu soli lub cukru, możemy uzyskać rezultat daleki od naszych wyobrażeń, dlatego warto zwracać na to szczególną uwagę.
Liść kolendry o niezwykłej mocy
Jakich przypraw najczęściej używamy do przygotowywania naszych ulubionych potraw? Osoby mniej obeznane z kuchnią wymienią zapewne sól, pieprz i cukier. Ci bardziej doświadczeni dorzucą jeszcze oregano, bazylię, majeranek, kminek, czarnuszkę, liść laurowy czy cząber. Możemy je dodawać do mięs, ryb, dań kuchni śródziemnomorskiej, bliskowschodniej i azjatyckiej, by nadać im wyjątkowy smak i aromat. Czy kiedykolwiek słyszeliśmy jednak o przyprawie niezwykle uniwersalnej, nadającej się do dań słodkich i wytrawnych, a przy tym bardzo zdrowej – krótko mówiąc, o kolendrze? Roślina ta jest jadalna niemal w całości – możemy zużyć liście, korzeń i owoce. Ma wyrazisty smak, dzięki któremu z powodzeniem zastąpi dobrze nam znane z kuchni pietruszkę czy koperek. Dorzucając liść kolendry do potraw, nadamy im niezwykłego aromatu i wyjątkowego smaku. Pamiętajmy jednak, by zawsze dodawać kolendrę na krótko przed końcem gotowania, pieczenia czy smażenia. Dzięki temu nie utraci ona swych właściwości. Szczególnie doceniają ją Meksykanie, którzy dodają ją do wielu pikantnych dań. Czy wiedzieliście jednak, że można nieco poeksperymentować i przyprawić kolendrą także nasze ulubione ciasta i desery? Z pewnością podkreśli ona ich smak. Co do właściwości prozdrowotnych, to kolendra już od wielu stuleci uznawana jest za remedium na dolegliwości związane z układem pokarmowym – bóle, wzdęcia czy niestrawność. Oprócz tego mogą ją spożywać osoby, które cierpią na brak apetytu. Ta wyjątkowa roślina z pewnością poradzi sobie z naszymi dolegliwościami, a jej dodanie do naszych ulubionych potraw ubogaci i urozmaici naszą kuchnię.
Eksperymentowanie w kuchni to wspaniały sposób na rozwijanie swojej kreatywności, który stwarza nam ponadto możliwości odkrycia nowych, ciekawych połączeń smakowych. Poznając przyprawy wzmacniające smak i aromat naszych dań, uczymy się, jak być lepszymi kucharzami. Warto mieć zawsze pod ręką garść kolendry i dorzucać ją do potraw, które tego wymagają. Dzięki temu możemy odkryć, że nudny krupnik czy zwyczajny kotlet są w rzeczy samej rajem dla naszego podniebienia.