Wysokiej jakości tłoczone na zimno oleje są doskonałym sposobem na poprawę zdrowia oraz samopoczucia. Do ich produkcji wykorzystuje się różnorodne rośliny. Jednym z nich jest wiesiołek. Tą niepozorną roślinę spotkać można na łąkach oraz polach. Wykazuje wyjątkowe właściwości, co sprawia, iż na szeroką skalę jest stosowana w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Zawiera bowiem nienasycone kwasy tłuszczowe, polifenole, fitosterole, witaminy i minerały. Wiesiołek jest wyjątkowo cenną rośliną, którą często wykorzystuje się do produkcji suplementów diety.
Bogactwo składników zawartych w oleju z wiesiołka
Tłoczony na zimno olej z wiesiołka może być stosowany w leczeniu chorób skórnych. Stosowany wewnętrznie wzmacnia odporność, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia. Poprawia stan włosów, skóry i paznokci. Wzmacnia także barierę ochronną skóry, wykazuje właściwości silnie nawilżające. Jest często stosowanym dodatkiem do maseczek, kremów oraz innych preparatów kosmetycznych. Osoby, które zdecydują się na smaczny olej z wiesiołka do picia na pewno wzmocnią swój organizm. Należy jednak pamiętać, iż nie należy go podgrzewać, stosować do gotowania i smażenia. Powinien być spożywany wyłącznie na zimno, świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek. Wiele osób pije go bezpośrednio z łyżeczki. Produkt ten jest bardzo popularny w obecnych czasach, gdyż działa wyjątkowo skutecznie. Wykazuje dobroczynny wpływ na organizm człowieka, reguluje wiele procesów, jakie zachodzą w naszym ciele. Pozytywnie wpływa na ukrwienie błon śluzowych, działa przeciwzapalnie. Jest źródłem fitosteroli, które skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu. Produkt przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej, pozytywnie wpływa na trawienie. Jest doskonałą propozycją dla osób na diecie. Sprawdza się w łagodzeniu objawów chorób reumatycznych, zmniejsza ból stawów, pobudza proces regeneracji tkanki chrzęstnej i łącznej, a także zapobiega pojawieniu się dolegliwości dotyczących stawów.
Jest skutecznym sposobem na wzmocnienie odporności, sprawia, że jesteśmy zdecydowanie mniej podatni na różnorodne schorzenia oraz alergie. Obniża także ciśnienie, chroni układ sercowo-naczyniowy, zmniejsza ryzyko różnych chorób. Usprawnia pracę mózgu, poprawia nastrój, a także procesy myślowe. Łagodzi także dolegliwości kobiece, poprawia płodność. Przeciwwskazaniem do jego spożywania jest nadwrażliwość na substancje czynne, a także występowanie zaburzeń trawienia. W przypadku braku przeciwwskazań warto sięgać po niego systematycznie, gdyż jest wyjątkowo cennym produktem.