Ozon jest gazem, który wykazuje właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze. Stosowany jest więc coraz częściej do dezynfekcji powierzchni, a nawet całych pomieszczeń. Dlatego też zauważyć można wyraźny wzrost zainteresowania tego rodzaju usługami w sektorze przemysłowym. Zwłaszcza przedsiębiorstwa spożywcze chętnie sięgają po nie w trakcie regularnych prac mających na celu dokładne czyszczenie linii produkcyjnych. Jednak, aby użycie ozonu było możliwe, należy skorzystać ze specjalistycznych instalacji, które pozwolą na jego wtłoczenie w wybrane miejsca. Niezbędne jest również przy tym zachowanie ostrożności.
Ozon w instalacjach
W przypadku dużych przedsiębiorstw spożywczych spełnienie zasad dotyczących higieny i bezpieczeństwa produkcji jest kluczowe do ich działania. Dlatego też regularnie przeprowadzane są w nich prace mające na celu odkażanie i dezynfekcję maszyn oraz pomieszczeń. W tym celu mogą one zwrócić się do firm, w których ofercie znajduje się specjalistyczne projektowanie instalacji Ozonowanie za pomocą odpowiednich urządzeń przebiega wtedy o wiele szybciej i nie wymaga każdorazowego zatrudniania podwykonawców. Proces ten polega na wtłoczeniu do określonych wnętrz gazu, jakim jest ozon, który w szybkim czasie pozwala na pozbycie się niebezpiecznych mikroorganizmów bez konieczności używania substancji chemicznych takich jak chlor i alkohole. Należy jednak przy tym zachować szczególną ostrożność, gdyż zbyt duże dawki ozonu wpływają na pojawienie się bólów i zawrotów głowy. Dlatego też profesjonaliści sugerują wykonywanie prac w okresie, w którym przewidziana jest przerwa działania linii produkcyjnej. Ozonowanie należy też regularnie powtarzać, ponieważ, tak jak w każdym innym przypadku dezynfekcji, tak i w jakiś czas po jego przeprowadzeniu grzyby i bakterie mogą się pojawić. W zależności od tego, czy przedsiębiorstwo korzysta z własnych instalacji, czy też z usług firm zewnętrznych ceny takich prac mogą się różnić, jednak wykazują one bardzo wysoką skuteczność.
Ozonowanie to jeden z najpopularniejszych sposobów dezynfekcji maszyn i przestrzeni produkcyjnych w zakładach przemysłu spożywczego. Nie są przy nim wykorzystywane szkodliwe chemikalia, a skuteczność takich działań sięga 99%. Ponadto duże firmy mogą skorzystać z usług projektowania instalacji ozonowych, dzięki czemu nie muszą za każdym razem korzystać z usług firm zewnętrznych. Należy jednak pamiętać, że prace takie powinny być przeprowadzane podczas co najmniej 24-godzinnej przerwy w działaniu zakładu, aby nie narażać jego pracowników.