Wykorzystywanie procesu fermentacji w kuchni

Proces fermentacji jest jednym z podstawowych procesów z punktu widzenia biologi. Odbywa się on przy udziale specjalnych bakterii. Ich pożywką jest produkt spożywczy. To właśnie na nim bakterie fermentacyjne bytują. Poprzez odżywianie się częściami danego produktu zmieniają one skład chemiczny oraz jego strukturę. Z kulinarnego punktu widzenia nadaje to inny smak oraz konsystencję danemu produktowi. Z tego też powodu niektóre produkty spożywcze poddane fermentacji uważane są za rarytasy kulinarne.

Specjalne pojemniki przeznaczone do fermentacji

pojemnik fermentacyjnyW podobny sposób odbywa się również produkcja alkoholu. Jego wytworzenie następuje na ogół na skutek działania specjalnych bakterii fermentacyjnych. Alkohol jest bowiem produktem ubocznym bytowania tych bakterii na określonym produkcie spożywczym. Warto jest zatem zwrócić na to uwagę. Bardzo często różne produkty spożywcze, których wymogiem jest przeprowadzenie procesu fermentacji możemy uzyskać samodzielnie w domu. Możemy do tego celu wykorzystać specjalny pojemnik fermentacyjny, albo inne naczynie. W ten sposób możemy uzyskać przetwory takie jak ogórki kiszone, kapusta kiszona, wino, czy inne alkohole. Ważne jest jednak, aby fermentacja, niezależnie, czy wykorzystujemy do tego celu specjalne pojemniki, czy inne naczynia przeprowadzona była prawidłowo. Zazwyczaj powinna ona zachodzić w zamkniętym pojemniku, do którego dopływ świeżego powietrza jest mocno ograniczony. Dzięki temu proces ten będzie przebiegał prawidłowo. nie powstanie wówczas ryzyko, że produkt, który ulega fermentacji stanie się pożywką dla innych bakterii, czy też grzybów. Spowoduje to konieczność wyrzucenia danego produktu z uwagi na powstanie chorobotwórczych związków chemicznych wytwarzanych przez grzyby, czy inne typy bakterii. Decydując się na zakup pojemnika do fermentacji mamy pewność, że otrzymane w ten sposób produkty przejdą ten proces prawidłowo. Oczywiście będzie to zależeć od tego, czy my wykonamy wszystkie niezbędne korki poprawnie.

Z tego też powodu producent takich przyrządów dołącza do zakupionego produktu instrukcję obsługi. Dzięki temu będziemy mogli w kilku prostych krokach przygotować różnego rodzaju produkty do kiszenia. Przykładem takiego produktu mogą być wszelkiego rodzaju przetwory warzywne, przetwory z owoców, czy też domowe alkohole. Produkty otrzymane w procesie fermentacji, poza alkoholem wpływają korzystnie na nasz układ odpornościowy. Z tego też powodu lekarze zalecają włączenie do swojej diety kapusty kiszonej, czy ogórków kiszonych.