Sklepy spożywcze, oferujące bardzo szeroki asortyment produktów spożywczych, powinny być odpowiednio wyposażone w regały oraz półki, pozwalające na wystawienie asortymentu sklepu, oraz produktów spożywczych przeznaczonych do sprzedaży, dla ogólnej dostępności dostępu dla klientów sklepów. Każdy sklep, supermarket oraz inne miejsce sprzedaży artykułów spożywczych powinien zostać odpowiednio wyposażony w regały przeznaczone do wystawienia towarów spożywczych.
Profesjonalne i funkcjonalne lady chłodnicze
W odróżnieniu od większości towarów sprzedawanych w sklepie, są też wyjątkowe produkty, które wymagają odpowiedniego przechowywania, nie redukując przy tym możliwości zapoznania się klientów z ich dostępnością. Jeśli więc sklep oferuje sprzedaż artykułów z nabiałem lub mięsem, tego rodzaju produkty powinny zostać przechowywane w miejscach, gdzie nie ulegną zepsuciu, spowodowanemu zbyt wysoką temperaturą powietrza. Dlatego też, sklepy powinny zostać wyposażone w dodatkowe chłodziarki, pozwalające na zachowanie odpowiedniej temperatury przechowywania artykułów spożywczych. W tym celu, właściciele sklepów oraz supermarketów, powinni zapoznać się z ofertą, jaką jest lada chłodnicza – Poznań. Dzięki takiej ladzie, produkty żywnościowe, takie jak mięsa, czy też nabiał, zostają wystawione w specjalnej ladzie, która generuje odpowiednio chłodne powietrze dla produktów wymagających odmiennej temperatury od pozostałego asortymentu sklepu. Dzięki szklanej obudowie, produkty są ogólnodostępne dla klientów, oraz mogą oni dokonać wyboru produktów, całkowicie zapoznając się z dostępnym asortymentem sklepu. Dzięki takim rozwiązaniom, produkty żywnościowe utrzymują dużo dłużej swój termin przydatności do spożycia, a jednocześnie pozwalają na sprzedaż produktów żywnościowych klientowi w pełni świeżych, oraz nie wymagających reklamacji, w związku z utraconą przydatnością do spożycia. Dlatego też bardzo ważne jest wyposażenie sklepów w specjalne lodówki, lub lady chłodnicze, jeśli sklepy dokonują sprzedaży produktów mięsnych, lub nabiału.
Tego rodzaju produktami, które wymagają specjalnego rodzaju przechowywania, są na przykład mięsa, sery, jogurty, oraz inne produkty wykonane z mleka, których okres przydatności do spożycia jest bardzo krótki. Dlatego też w sklepach, w których sprzedaż tego typu produktów nie jest zbyt uznawana, nie dokonuje się zaopatrzenia asortymentu w takiego rodzaju produkty, gdyż wiąże się to z stratami żywności oraz utargu ze sprzedaży produktów z nabiałem.