Produkcja żywności dzieli się na kilka, bardzo ważnych etapów. Tym najważniejszym jest bez wątpienia etap pakowania, zarówno ręcznego jak i maszynowego. Jak się bowiem okazuje, to, w jaki sposób zostanie zapakowana żywność będzie miało wpływ na termin jej przydatności do spożycia.
Zalety laminatów PET PE
Produkcja żywności jest podzielona na kilka niezmiernie istotnych etapów. Jednak zdecydowanie tym jednym z ważniejszych jest etap pakowania. Obecnie odchodzi się stopniowo od ręcznego pakowania produktów spożywczych. Jest to bowiem czynność czasochłonna a poza tym nie gwarantuje zachowania takiej samej dokładności podczas pakowania całej serii produktów. Stąd też coraz bardziej rosnąca popularność pakowania żywności na specjalnych maszynach pakujących. Do tego wykorzystuje się najczęściej solidne laminaty PET PE, czyli rodzaj folii z tworzyw sztucznych, które są oficjalnie dopuszczone do kontaktu z żywnością. Tutaj należy podkreślić, że nie każde tworzywo sztuczne nadaje się w ogóle do tego, aby tworzyć z niego opakowania dla żywności. Tego typu surowce mają bowiem to do siebie, że w kontakcie z produktem spożywczym mogą emitować mikro plastik, który jest szkodliwy dla zdrowia. Na szczęście laminaty PET PE są takich problemów pozbawione. Tworzywo to bowiem zostało poddane wieloletnim badaniom, które potwierdziły jego w pełni neutralny wpływ na produkt spożywczy, który jest w taki laminat zapakowany. Dodatkowo, jest to możliwe mimo tego, że laminat taki jest niezwykle solidny oraz odporny. Jest to możliwe głównie dzięki temu, że laminaty PET PE składają się z kilku warstw folii. Dzięki temu wszelkie nadruki, które przecież muszą się znajdować na opakowaniu produktu nadającego się do spożycia, są odseparowane warstwą tworzywa od żywności. Z drugiej strony również dany nadruk na opakowaniu jest chroniony przez warstwę folii, dzięki czemu z czasem nie ulegnie wytarciu lub wyblaknięciu. Laminaty PET PE są produkowane w wersji do pakowania ręcznego, jak i maszynowego, ale w obecnych czasach ten drugi typ cieszy się znacznie większą popularnością. Dzięki temu, że takie laminaty mają kilka warstw, zapewniają zapakowanej żywności ochronę przed uszkodzeniami mechanicznymi jak i przed zepsuciem. Jest to możliwe dzięki zjawisku próżni, powstałemu pod takim opakowaniem.
W obecnych czasach bardzo duża uwagę przykłada się do kwestii pakowania żywności po jej wyprodukowaniu. Żywność po zapakowaniu, powinna być chroniona przed zepsuciem, jak i przed uszkodzeniami mechanicznymi. Stąd tez rosnąca popularność specjalnych folii do pakowania.